Astronomická Histokola 2024

/ 18.08.2024 /

V sobotu 17. srpna 2024 se uskutečnil 21. ročník Histokol, největší akce pro veřejnost, kterou Ždánice během roku pořádají. Na programu byly krasojízdy, biketrial, jízda zručnosti pro děti, pohodová jízda do Dražůvek a mnoho různých vystoupení, hudebních i tanečních. A již tradičně se této akce zúčastnila i naše ždánická hvězdárna a jako každý rok jsme si i letos pro návštěvníky připravili nějakou tu novinku. Lákadlem byla zejména tři vesmírná tělesa – Slunce, Země a Měsíc, o průměru 5,5 metru. Ještě nikdy nebyly ve Ždánicích k vidění takto veliké nafukovací modely a v takto velkém množství. Především chceme touto cestou poděkovat Hvězdárně a planetáriu Brno, za laskavé zapůjčení modelů Slunce a Země a také naší partnerské hvězdárně v Hlohovci na Slovensku, za vystavení modelu Měsíce. Dva zástupci z hlohovecké hvězdárny, Peter Habaj a Mária Borothová, se také dokonce Histokol aktivně zúčastnili a přivezli sebou i dalekohledy pro pozorování Slunce, které poskytly všem zájemcům kvalitní obraz chromosféry a díky Herschelovu hranolu i naprosto špičkové zobrazení fotosféry. Veřejnosti jsme navíc nabídli i Slunce promítnuté projekčním dalekohledem, který velice hezky ukázal denní pohyb Slunce po obloze. Mnozí návštěvníci byli překvapeni, jak rychle se Slunce po stínítku pohybovalo. A když se Slunce schovalo za oblaky, obrátili jsme tento dalekohled směrem k nafouknutému Měsíci a lákali návštěvníky na večerní pozorování našeho skutečného kosmického souseda. Obraz kráterů v zorném poli vypadal vskutku docela věrohodně. Pozorování doplňovalo během zatažených chvil i sledování barevného spekra malým spektroskopem. Věříme, že i když se určitou část dne Slunce schováváno za oblaky, že se velkým i malým návštěvníkům náš astroprogram na letošních Histokolech líbil a je jen veliká škoda, že se v podvečer definitivně zatáhlo a dokonce přišel i déšť a bouřka. Po setmění totiž pak již bohužel nebylo možné prohlédnout si dorůstající Měsíc a planetu Saturn s uzavírajícími se prstenci velkým refraktorem, který dovezli naši přátelé z Hlohovce, in natura a také jsme museli předčasně schovat všechny modely vesmírných těles. Věříme však, že i v příštím roce nám vyjde vedení brněnské hvězdárny vstříc a budeme si opět moci vypůjčit nějaké pěkné a zajímavé vesmírné nafukovací těleso a také bychom si moc přáli, aby se z návštěvy zástupců hlohovecké hvězdárny stala na Histokolech pěkná nová tradice.

Jak pravil děda Drchlík Adamu Bernauovi v seriálu Návštěvníci – dokonalý v přírodě je kruh. A my dodáváme, že kulatá je naše Země i kola z bicyklu, čili jedinečné propojení astronomie a Histokol.

 

Naši partnerskou hvězdárnu v Hlohovci představil na slavnostním zahájení Histokol Peter Habaj.

 

Dění na nebi i na Zemi sledují velcí i malí.

 

Model sluneční chromosféry, kterou si mohli návštěvníci také přímo prohlédnout pomocí H-alfa dalekohledu.

 

Dalekohledy, které přivezli pracovníci hvězdárny v Hlohovci, ukázaly vedle zářivé vrstvy fotosféry též červenou chromosféru ozdobenou výtrysky sluneční látky – protuberancemi. A protože Slunce bylo aktivní, bylo vidět podrobností opravdu hodně.

 

Velký refraktor o průměru 15 cm vybavený Herschelovým hranolem ukázal fotosféru Slunce naprosto bezvadně.

 

Fotografii sluneční fotosféry, jak ji pořídil mobilem za okulárem hlohoveckého refraktoru Petr Hykš. Partné jsou kromě slunečních skvrn též fakulová pole a okrajové ztemnění hvězdy a očima byla bez problému viditelná i granulace. Na Slunci to totiž pěkně bublá.

 

Projekční sluneční dalekohled doznal od loňského roku vylepšení v podobě clonící plachty, která zlepšuje kontrast obrazu. V této podobě využívá tento dalekohled k pravidelnému zakreslování sluneční fotosféry náš kroužkař Martin Kořínek.

 

Co dělat, když je zataženo a Slunce není vidět? Koukneme se na Měsíc!

 

Pohled na Měsíc projekčním dalekohledem byl tak trochu jako pozvánka na večerní pozorování.

 

Nafukovací Měsíc zapůjčený z Hlohovce, Země zapůjčená z Brna a kočička zakoupená na Histokolech ve Ždánicích. Prostě radost pro velké i malé.

 

Skupinové foto – vedení města Ždánic, pracovníci ždánické hvězdárny a zástupci z partnerské hvězdárny v Hlohovci.


« zpět